Heat exchanger, wat doet het?

Heat exchanger

Heb je het over een heat exchanger dan bedoel je een apparaat dat warmte van een vloeistof en gas gescheiden over kan brengen naar een ander medium. Door gebruik te maken van een heat exchanger kun je besparen op ruimteverwarming. Dit middels warmteterugwinning waarmee warmte aan de lucht uit een gebouw kan worden onttrokken. Met die lucht kan vervolgens verse lucht voorverwarmd worden.

In feite is ook je combiketel een heat exchanger

Heb jij thuis een combiketel? Ook in een dergelijke ketel zit namelijk een heat exchanger die in staat is om van heet water tapwater te maken. In feite zou je kunnen stellen dat de ketel zelf ook een heat exchanger is. Dit omdat de thermische energie, de warmte dus, van het verbrandingsgas wordt opgenomen door het water. Industrieel wordt vaak stroom of thermische olie gebruikt als warmtemedium.

Houd wel altijd rekening met de natuurlijke grenzen

Idealiter koelt de heat exchanger het eerste medium af tot een temperatuur waarmee de tweede instroomt. Dit wordt vervolgens opgewarmd tot een temperatuur waarmee het eerste medium instroomt. Dit ideaalplaatje kan met behulp van het zogenaamde tegenstroomprincipe bewerkstelligd worden. Heat exchangers kun je onderverdelen in warmtewisselaars die verwarmen en koelen en een heat exchanger die zorgt voor warmte uitwisseling. In dat geval wordt warmte hergebruikt. Er zijn heat exchangers in diverse uitvoeringen beschikbaar. Er dient overigens wel altijd rekening gehouden te worden met de natuurlijke grenzen als bijvoorbeeld extreme temperaturen, extreme drukken en ernstige vervuiling.

De investering in het warmtewiel is het snelst terugverdiend

Heat exchangers worden ondertussen in verschillende industrieën gebruikt. Dan moet je denken aan de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie, farmaceutische industrie en metaal verwerkende industrie. Heat exchangers in luchtbehandelingssystemen die je vaak tegenkomt zijn het warmtewiel, de platenwisselaar en het twincoilsysteem. Je kunt er vanuit gaan dat je een investering die je pleegt in een warmtewiel het snelst terug hebt verdiend. De platenwisselaar en dan het twincoilsysteem nemen de tweede en derde plaats in als het gaat om het terugverdienen van de investering. Aan de andere kant nemen het warmtewiel en de platenwisselaar wat betreft de inbouw weer heel veel meer ruimte in dan het twincoilsysteem.

Niet meteen naast het afvoerkanaal

Binnen de heat exchangers heeft het gebruik van een twincoilsysteem een voordeel ten opzichte van de andere exchangers. Het toevoerkanaal van de luchtbehandelingskast hoeft namelijk niet meteen naast het afvoerkanaal van de lucht te worden gepositioneerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *